İngiltere’nin gölgesinde kalan ada ülkesi İrlanda, doğal taş ve işlenmiş taş ithalatında üst sıralarda değil. Yılda 750 bin dolarlık doğal taş ihracatı yapan İrlanda, 4 milyon dolar değerinde işlenmiş taş ihracatı yapıyor.

İrlandalı firmalar doğal taş ithalatı için öncelikle Hindistan, Mısır ve Çin gibi ülkeleri tercih ediyor. Türkiye bu sıralamada yıllık 2 tonluk ithalatı ile 7. ve son sırada. Bu 2 tonluk ithalatın ülkemize getirisi 6 bin dolar. Hindistan, Mısır ve Çin bu sektörde ton başına İrlanda’ya 300 ila 350 dolar arası fiyatlarla ihracat yapıyor. İrlanda firmaları Türkiye’den nadir bulunan yüksek ücretli taşları, az miktarda satın alıyor. İrlanda’nın önceki yıllara göre doğal taş ithalat rakamları yüzde 56 oranında artmasına rağmen, Türkiye İrlanda’ya önceki yıllara göre yüzde 45 daha az miktarda doğal taş tedarik ediyor.

İşlenmiş taşların ithalatı İrlanda’da daha yaygın. İrlanda 11 farklı ülkeden 16 bin ton işlenmiş taş alıyor. Türkiye firmaları bu sektörde de 7. sırada. İrlanda firmaları en çok Hindistan, Portekiz ve Çin firmalarından işlenmiş taş ithal ediyor. Fiyatlar ton başına 250 ila 2000 dolar arasında değişirken, en uygun fiyatı Türk firmaları sağlıyor. Türk firmalarının İrlanda’ya yaptığı işlenmiş taş ihracatının tonu ortalama 220 dolar. İrlanda’ya yılda 11 ton işlenmiş taş ihraç eden Türkiye, bu rakamı son 4 yılda yüzde 50 oranında arttırmış durumda. Özellikle İrlanda’nın son yıllarda işlenmiş taş ithalatındaki artışın sadece yüzde 3 olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu rakam Türk firmalarının İrlanda’nın işlenmiş taş pazarındaki yükselişini açığa çıkarıyor.

Türkiye doğal taş sektöründe ihracatta Dünya’da ilk sırada. Mermer, traverten, oniks ve kireç taşı Türkiye’den Dünya’nın dört bir yanına B2B olarak blok, plaka, karo veya çakıl şeklinde ihraç ediliyor. Hala büyümekte olan İrlanda doğal taş pazarında Türk firmaları için çok fazla fırsat var. Özellikle premium ürünler için Türk firmalarını tercih eden İrlanda’da, Türk taşlarının tanınmasını sağlamak gerekiyor. Bunu yapmanın en iyi yol karşılıklı yapılacak iş görüşmelerinden geçiyor.

Kurulacak sektörel ticari heyetler ile İrlanda firmalarına Türk taşları ve Türk firmaları tanıtılarak, İrlanda firmalarının bizleri tanınması sağlanmalı. Dünya genelinde yapılan doğal taş fuarlarında, Türk firmaları daha çok temsil edilmeli. Bu sayede İrlanda doğal taş sektöründe; Türk firmalarının ve Türk taşının bilinirliği artacak, bu sayede Türk firmaları kendilerine pazardan daha büyük paylar koparabilecekler.

İşlenmiş taş sektöründe ise özellikle granit ve kuvarsın daha yaygın olarak kullanımının artmasıyla, İthalat-İhracat hacminde Dünya çapında geçen yıllara göre yüzde 2, Türkiye ihracatında ise yüzde 4 oranında bir artış söz konusu. Doğal taş sektörüne göre daha az deneyimimiz olan işlenmiş taş sektöründe, ülke genelinde ekipman, ürün ve eleman kalitesinin arttığını söylemek mümkün. Bu kalite artışının İrlanda pazarına yansımasını sağlamak için yapılması gerekenler çok da farklı değil.

Doğal taş sektöründe olduğu gibi, işlenmiş taş sektöründe de ticari heyetler büyük önem taşıyor. Bu heyetler, sektörün temsilcileri olarak İrlanda firmalarına yapacakları ziyaretler ile Türk firmalarının İrlanda pazarında tanınmasını sağlamalı. Özellikle Avrupa’da yapılan fuarlarda Türk firmalarını temsilen ziyaretlerde bulunmalı.

Heyetlerin farklı Türk firmaları tarafından tedariki yapılmış numuneler ile mümkün olan en çok firmaya Türk ürünlerini bire bir göstermeleri, taşların özelliklerini anlatmaları, Türkiye’den yapılan ithalatın ne kadar güvenilir olduğunu hissettirmeleri; İrlanda piyasasında Türk firmalarının yerlerini güçlendirmeleri için büyük bir fırsat olacaktır.