Değişen yaşam tarzıyla birlikte; yalnız yaşama oranının artması, çalışanların zamanlarını daha verimli kullanmak amacıyla hızlı ve pratik yemek yapma isteği ve en önemli etken olarak da artan sağlık bilinci, bireyleri her geçen gün kuru ve paketli gıda tüketimine yöneltmektedir.
Gelecek 3 yıl içerisinde %10 büyümesi öngörülen kuru ve paketli gıda pazarında, Türk firmalarının yerini alması oldukça önem arz etmektedir. Dünya’da gıda sektörü dendiği zaman akla ilk gelen ülkelerden birisi olan Türkiye’nin, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından UR-GE projeleri desteği kapsamında ticari heyet ve ikili iş görüşmeleri planlanarak pazar payını agresif bir şekilde arttırması gerekmektedir.
Peki Kuru ve Paketli Gıda pazarında son durum nedir?
İthalat oranlarını değerlendirmemiz gerekirse;
- Çin :18 Milyar Dolar
- Almanya :17,5 Milyar Dolar
- ABD :17 Milyar Dolar
- Japonya :13 Milyar Dolar
- Fransa :13 Milyar Dolar
- İngiltere :13 Milyar Dolar
- HongKong :8 Milyar Dolar
- Rusya Federasyonu :4,5 Milyar Dolar
- Hollanda :4,5 Milyar Dolar
- Fas :1,5 Milyar Dolar
Belirtilmesi gereken önemli nokta; ilk sıralarda yer alan ülkelerin 4 ayrı kıtada bulunmasıdır. Yani bu da gösterir ki kuru ve paketli gıda pazarı oldukça geniş bir alana yayılmıştır.
İlk sıralarda yer alan 10 ülkenin toplam ithalatı: 110 Milyar USD
Türkiye’nin bu 10 ülkeye yaptığı toplam ihracat rakamı sadece 634 Milyon USD.
Kuru ve paketli gıda sektöründe, pazar payını hızlı bir şekilde arttırmak için belirtilen 10 ülkeye odaklanmak oldukça önemlidir.
Ticaret heyeti, B2B(Business to Business) toplantılar, VİP Alım Heyeti organizasyonları ve pazar keşif ziyaretleri ile Türkiye’nin gıda sektöründeki potansiyelini ortaya çıkarmak hedeflenmektedir.
Adalardan oluşan ve yaklaşık 4,8 milyon nüfusu bulunan Yeni Zelanda’dan 68 milyon hektar arazisinin sadece %7’si tarıma elverişli olan Kanada’ya kadar birçok ülke, bu pazardan potansiyelinin çok üzerinde pay almaktadır. Bu nedenle yerinde pazar keşif ziyaretleri, alım heyeti ve ikili görüşmeler sayesinde Türkiye’nin bu sektörde potansiyelinin de üzerine çıkması bir sürpriz olmayacaktır.
BAŞLANGIÇ İÇİN EN UYGUN PAZAR;
Mevcut ülkeler arasında yeme-içme kültürü neredeyse aynı olması ve diğer önemli faktörler çerçevesinde Fas, en doğru tercih olacaktır. Fas’ı tercih etmemizin nedenlerinden en dikkat çekici olanı AB ülkeleri için üretici konumda olmasıdır. Ayrıca yine AB ülkeleri, coğrafi konumundan dolayı Fas’ı ithalat için varış limanı olarak görmektedir.
Türk Firmalarının dikkat etmesi gereken önemli bir ayrıntı ise İstanbul Haydar Paşa Limanı ile Kazablanka Limanı arasında `Kardeş Liman İlan Belgesi ve İşbirliği Protokolü’ bulunmasıdır.
Fas’a en çok İthalat yapan ülkeler aşağıda sıralanmıştır;
- Çin :223,523,000 USD
- Hindistan :54,264,000 USD
- Kanada :38,852,000 USD
- Mısır :33,830,000 USD
- Fransa :27,761,000 USD
- İtalya :23,574,000 USD
- Vietnam :23,543,000 USD
- Uganda :22,962,000 USD
- Endonezya :22,798,000 USD
- İspanya :20,539,000 USD
- Türkiye :18,552,000 USD
Türkiye, dört mevsimi yaşayabilen ve aynı zamanda Endüstri 4.0 yolunda ilerleyen bir ülkeye göre Kuru ve Paketli Gıda pazarında oldukça düşük bir ihracat rakamına sahiptir.
Sektöre liderlik eden işbirliği kuruluşları için faaliyet önerimiz ise aşağıdaki gibidir:
- Ülke ile ilgili olarak detaylı bir rapor hazırlanması,
- İthalat veritabanı çalışması yapılması, hedef şehir ve firmaların belirlenmesi,
- Kültürel yapı ve beslenme şekillerinin tespit edilmesi ve konusu geçen içeriklerin Arapça olarak hazırlanması,
- Reklam çalışmaları hedefinin ortaya konması ve reklam faaliyetlerinin yapılması,
- Saha keşif ve gezilerinin organize edilmesi,
- İkili iş görüşmeleri ile ilgili olarak önemli tanıtım faaliyetlerinin yapılması,
- İkili iş görüşmelerinin gerçekleştirilmesi,
- Alım heyeti faaliyetlerinin yapılması.
Fas ekonomisinin kalbi Kazablanka’da atmaktadır. Bu nedenle pazarı doğru analiz etmek ve doğru karar vericiler ile tanışmak amacıyla Kazablanka’nın başlangıç için en doğru konum olduğu tespit edilmiştir.
İkili iş görüşmelerinin hem bir merkezde yapılması hem de bu iş görüşmelerinde önemli alıcıların yerinde ziyaret edilmesi önem taşımaktadır.
Sonuç olarak; Türkiye’nin potansiyeline ulaşmasını sağlamak amacıyla gerekli ticaret heyeti ve ikili iş görüşmeleri için GlobalMark olarak başarılı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirmek için gerekli tüm altyapı sahip bulunmaktayız.